پایانه های مرزی ایران در واقع همان گذرگاه های مرزی ایران است که به منظور حمل و نقل کالا و یا گذر از مرز افراد مورد استفاده قرار میگیرد. ایران با ۵۴۴۰ کیلومتر مرز زمینی ، بیست و هفتمین کشور جهان از نظر طول مرزهای زمینی است. این ۵۵۰۰ کیلومتر سهم مشترکی است با هفت کشور دیگر. ارمنستان که مرز ۳۵ کیلومتری دارد. آذربایجان که با احتساب نخجوان، مرزی به طول ۴۳۲ کیلومتر دارد. ترکیه که مرزش ۴۹۹ کیلومتری است. این ها مرزهای شمال غرب ایران است که در استانهای آذربایجان غربی، شرقی و اردبیل واقع شدهاند. در شرق اما مرزها کمی طولانیتر است. مرز شمالی ۹۹۲ کیلومتری با ترکمنستان، مرز ۹۳۶ کیلومتری افغانستان، مرز ۹۰۹ کیلومتری پاکستان و عراق که ۱۴۵۸ کیلومتر با ایران مرز دارد.
تعریف پایانه مرزی
براساس تعریف سالنامه آماری حمل و نقل، منظور از پایانه مرزی “مبادی ورودی و خروجی مجاز کشور است که سازمان مربوطه جهت اعمال قوانین و مقررات و نیز انجام تشریفات قانونی ورود یا خروج کالا، مسافر و وسیله نقلیه در آن استقرار دارند.” میباشد.
پایانه مرزی
کشور ایران با دارا بودن چندین منطقه مرزی و بنادر و لنگرگاه در شمال و جنوب کشور، همواره نیازمند سرویس های باربری جهت ارسال بار به این مناطق است. به طور کلی تمامی مناطق مرزی ایران از جمله شلمچه، سرخس، بیله سوار، آستارا، بازرگان، باجگیران، لطف آباد، بندرانزلی، ارس، مرز خسروی، پرویزخان، چذابه، باشماق، مهران، پیرانشهر، تمرچین، میرجاوه، اینچه برون، تمرچین، میلک، دوغارون و سومار هستند.
استان های مرزی ایران
۹ استان که تنها مرز زمینی دارند شامل : آذربایجان شرقی آذربایجان غربی اردبیل خراسان رضوی خراسان شمالی کرمانشاه کردستان ایلام خراسان جنوبی می شوند.
۳ استان فقط از راه دریا مرز دارند که شامل : مازندران هرمزگان و بوشهر هستند.
۴ استان هم هر دو مرزهای زمینی و دریایی را دارا می باشند که شامل : گیلان گلستان سیستان و بلوچستان و خوزستان میباشند.
پایانه های مرزی ایران
ایران ۲۱ پایانه مرزی مسافری و ۵۰ پایانه مرزی کالا با همسایگان دارد. تعداد پایانههای مرزی ایران از ۹ پایانه در سال ۱۳۵۷، با ۲۴ مورد افزایش، به ۳۳ پایانه مرزی مجهز در سال ۱۳۸۷ ارتقاء یافت. در زیر نقشه پایانه های مرزی ایران را مشاهده میکنید.